Welcome to Our Website

Mevsimi geldi! Kararında pırasa her derde deva, fazlası ciddi sorunlara gebe

1-YÜKSEK TANSİYON SORUNUNA VEDA

Yapılan araştırmalar, pırasanın içindeki ‘kaempferol’ adlı flavonidinin damarları koruduğu ortaya çıkardı. Ayrıca ‘kaempferol’ün nitrik oksit üretimini arttırarak damarları rahatlattığı bilgisinin doğruluğu da kanıtlandı. Uzmanlar, pırasanın bu yönüyle yüksek tansiyonu düşürmek için tüketebileceğini açıkladı.

2-KARACİĞER DOSTU

İçerdiği ‘allicin’ maddesi ile karaciğer detoksifikasyonunu sağlayan pırasa, glutatyon bileşenleri ile karaciğerdeki kükürt bileşenine katkı sağlar. Soğanda da bulunan bu bileşenin toksinleri atmada önemli yeri vardır.

3-KALP VE DOLAŞIM SAĞLIĞINDA ETKİLİ

Pırasa, kan damarlarının astarlarını serbest radikallere karşı koruyan kaempherol içerir. Bu nedenle kalp sağlığı için çok faydalıdır. Ayrıca pırasa iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum kan basıncının ayarlanmasında sodyum kadar etkilidir.

4-ENFEKSİYONLA MÜCADELE VE BAĞIŞIKLIK

Pırasa yemek kronik iltihap tehlikesini azaltıyor. enfeksiyonlu hücreler ile mücadele eden pırasa vitamin değerleri yüksek bir sebze olduğu için vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmasını da sağlıyor.

5-GÖZLER İÇİN A VİTAMİNİ DEPOSU

Zeytinyağlı yemekler arasında sıklıkla gördüğümüz pırasa tüketimi kuvvetli bir antioksidan ve göz sağlığına olumlu etkileri olan yağda eriyebilen A vitamini için çok iyi bir kaynaktır. Zeytinyağlı yapıldığında ise bu vitaminden etkili şekilde yararlanabilirsiniz.

6-SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Pırasanın içinde yüksek lif bulunur, bu nedenle iştahın kesilmesinde faydalıdır. Yüksek lif içeriğine sahip olan pırasa hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların verimli çalışmasını arttırarak, kabızlığı da önler. Pırasa vitamin değerleri yüksek bir sebze olduğu için vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar.

YA FAZLA TÜKETİLİRSE?

Pırasa hem güçlü bir idrar söktürücü hem de sindirim sistemini düzenleyen bir besindir. Ancak pırasa gerektiğinden fazla tüketilir ise vücutta sıvı kaybı açısından problemler yaşanabilir. Bunun yanı sıra fazla tüketimi sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishale yol açabilir. Pırasa her ne kadar sağlıklı bir besin kaynağı olsa bile, gaz ve şişkinlik yapabilecek yeşillikler içerisinde bulunur. Özellikle çok fazla tüketimi şişkinlik ve gaz problemleri yaratabilir, geceleri rahatsız olmanıza neden olabilir.

KAN SULANDIRICI KULLANANLAR KONTROLLÜ YEMELİ

Pırasadaki K vitamini içeriği yüksek olduğundan kan sulandırıcı ilaç kullananların pırasa tüketiminde dikkatli olması gerekir. Fazla miktarda pırasa tüketimi kan sulandırıcıların etkinliğini azaltabiliyor.

TAM MEVSİMİ

Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya tezgahlarda rastlamak mümkündür. Üstelik pırasayı buzdolabında 7 ila 10 gün süreyle de saklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir